Lucas och Lugan av Linda Berving

bok - musikteater - musik

Klicka på bild för att länkas till förlagets hemsida

Det här är en berättelse om vänskapen mellan en spindel och en fluga. 

Spindeln Lucas tränar på att spinna stora fina spindelnät. Han vill bli lika modig som sin idol, superhjälten Mandel-Spindeln. Det är därför han har cape och mask på sig. Lugan har en hemlig startbana där han tränar ofta. Han drömmer om att en dag kunna flyga lika högt som den kända piloten Amelia Earhart. 

De två insekterna träffas under lite speciella omständigheter... 

Musikteater

För att komma till musikteaterns sida på Facebook, klicka här 

För att lyssna på musiken  från musikteatern, klicka här

Recensioner

 " Lucas och Lugan är en musikteater som har väldigt mycket charm och värme. Det handlar om två små insektsbarn, en spindel och en fluga respektive, som träffas av att Lugan (Linda Berving) inte riktigt kan flyga riktigt ännu och flyger in i ett spindelnät. Tur nog så räddas Lucas (Minne Hägglund) honom, och de kan leka resten av dagen, t.ex kurragömma (vid en av föreställningarna försökte publiken hjälpsamt peka var Lucas faktiskt gömde sig) och Lugan försöker lära Lucas att flyga, trots brist av vingar på en spindel. När det sedan blir mörkt så är de tvungen att skilja sig åt för att gå hem, samtidigt som de lovar att träffas nästa dag, och sjunger sedan en sång om deras vänskap.

För som sagt tidigare, detta är en musikteater och både Lucas och Lugan får sjunga om sig själva och lite mer än det. Varje sång är ackompanjerad av gitarr från musikern Johan Hägglund och ibland så spelade också Linda Berving, Lugans skådespelerska, fiol. Vid Lugans lilla sång så kom några trummor fram också, så barn kunde klappa händer i takt med sången. Det var väldigt bra sånger, publiken av barn på de två föreställningar som vi hade gungade med ofta när sångerna började spela. Det var speciellt ett barn som jag kommer ihåg som gillade sångerna så mycket att de stod upp ibland för att verkligen gunga med.

Sedan genom rekvisita, mattor av konstgräs (som några barn prompt ville röra på efter föreställningen), ljussättning och en uppspänd bakgrund tagen från bilderboken musikteatern är baserad på (båda skrivna av Linda Berving) så fick de också till ett litet skogslandskap. Så trots bokhyllor och andra saker som är typiska i ett bibliotek som föreställningarna utspelade sig i så kunde barnen i publiken enkelt ignorera det, och fokusera på teatern och tänka sig i Lucas och Lugans lilla värld.

Det hela blev en väldigt rolig upplevelse för barnen som jag tror de kommer komma ihåg, och denna vänskap över det vanliga. "

(Valbo bibliotek)


“ Fin berättelse med vacker scenografi ” 

( Skutskär bibliotek)


“ Tack för finstämd pjäs om spindeln och flugan som blir vänner ” 

(Hille bibliotek)


Föreställningar 


2023 
  • 6/8 Söders Källa Föreställningar 10.00 och 12.30. Till anmälan 
  • 25/2 Ockelbo Bibliotek

2022
  • Lovaktivitet Kul Jul (Gävle kommun) Föreställningar kl 10.00 och 12.30 (Fullbokat) 

2021
  • 23/10 Älvkarleby Bibliotek 
  • 12/11 Andersberg Bibliotek kl 10.00
  • 2/12 Valbo Bibliotek föreställningar kl 10.15 och kl 11.00
  • 3/12 Hille Bibliotek föreställningar kl 10.00 och 11.00
  • 4/12 Sätra Bibliotek  kl 14.00
  • 7/12 Forsbacka Bibliotek kl 10.00
  • 29/12 Lovaktivitet Kul Jul (Gävle Kommun) på Kultura föreställningar kl 12.00 och 15.00